Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Biztonságos közlekedés a járda nélküli utcákban


A Hegyvidéken közel hatvanezren élnek, így rengetegen indulnak útnak nap mint nap: ki gyalog, ki kerékpárral, ki autóval. A kerület földrajzi adottságaiból adódóan mintegy 130 utcában nincs járda, így ott minden közlekedő az úttesten osztozik. A legtöbb ilyen szakaszon nincs lehetőség szélesebb utat és járdát építeni anélkül, hogy fákat kellene kivágni – ezt nem szeretnénk –, vagy sok százmillió forintos rézsűt, támfalat építeni.

Mi lehet a megoldás?


A Hegyvidéki Önkormányzat háromlépcsős programot indít, hogy biztonságosabbá tegyük azokat az utcákat, ahol a gyalogosok, az autósok és a kerékpárosok közösen használják az útpályát.

  • a Budapest Közúttal együttműködésben KRESZ módosítást indítványoztunk a Belügyminisztériumnál
  • lakossági bevonással saját tervezésű, figyelemfelkeltő táblákat helyezünk ki, és felfestéseket végzünk a problémás útszakaszokon.
  • hároméves járdaépítési programot hirdetünk, ahol megoldható a kialakítás, és nem jár fakivágással, illetve aránytalanul drága támfalépítéssel.

Hogy mely utcákba kerüljenek ki a táblák és a felfestések, azt a kerületben élők szavazással dönthették el.

A szavazás után, valamint további lakossági kérésre az alábbi utcákban tettük ki a Járjunk együtt! táblákat, illetve festettük fel az útpályára a figyelemfelkeltő grafikát.

jarjunk_lista


A XII. kerületi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint a Járjunk együtt! programban résztvevő utcákban a program indulása óta nem történt gyalogosgázolás (2022. áprilisi adat).